Waarom smaakt mijn bier naar bloemetjes?

Kannen en Kruiken serveert verschillende soorten speciaal bieren. Van biertjes met een aroma van bloemen tot en met karamel. Maar waar komt deze smaak vandaan?

De gist is vaak het geheim van de brouwer. De gistsoort in combinatie met de wijze van vergisting bepalen voor 20 procent of de bierliefhebber de smaak van het bier wel of niet lekker vindt. Gist is hierdoor het allerbelangrijkste van het bier. Het kan namelijk je bier maken of breken.

Wat is gist?
gist is een eencellig micro-organisme, een schimmel die leeft! Het is een familielid van de bakkersgist, blauwschimmelkaas en paddenstoelen. Gist is een suiker etende schimmel. Door dit fenomeen maakt de brouwer een lekker moutpapje. Tijdens het verwarmingsproces van het moutpapje wordt het omgezet in suiker, dit heet wort. Gist heeft deze suikers samen met steriele lucht nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. In andere woorden zichzelf in leven te houden. De suikers worden opgegeten en omgezet in koolzuur en alcohol. Na dit proces is er helaas nog geen spraken van bier… We mogen het pas bier noemen als er vergisting plaats is gevonden.

Huh, bloemetjes?

Een gist is net als bloemen hebben te creëren zoals de brouwer dat wil. De bijproducten die gist maakt is een biologisch proces en dit valt dus te sturen. Het verschil zit hem in, het verschil van de temperatuur waarin het vergistingsproces zich plaats vindt. Als de vergisting plaats vindt in een hogere temperatuur, dan worden er meer aroma’s en bijproducten gemaakt, dan een vergistingsproces die zich in een lager temperatuur plaatsvindt. Vandaar dat je in pils niet zo veel variatie ruikt als in bij verschillende speciaal biertjes.

Een gist kan zorgen voor een aroma in jouw bier.
Kom op Kannen en Kruiken proeven of jouw biertje naar rozenblaadjes, kool, kruidnagel, zwavel, appel, peer, banaan, perzik, ui, ei, boter, passievrucht, karamel of kruidnagel smaakt.