Geen water bij de wijn

Wij zijn inmiddels begonnen met voorproeven, want ook dit jaar willen we jullie zintuigen prikkelen met de meeste verrukkelijke wijnen uit alle windstreken. Welke precies houden we nog even geheim, het is in ieder geval niet alleen Chardonnay en Sauvignon Blanc wat de klok slaat. De wijnliefhebbbers kunnen met een gerust hart nippen van bijzondere Europese klassiekers en Nieuwe Wereldwijnen. 

Vigneron du Narbonnais

In Ouveillan, 12 kilometer gelegen van Narbonne, is in 1936 de Ouveillan Cellar gesticht. Dit gebied staat bekend om zijn uitstekend terroir, dat strekt over meer dan 2.500 hectare. Les Vignerons du Narbonnais is een wijncoöperatie die bestaat uit 330 leden. Met de grootst mogelijke zorg worden de wijngaarden bewerkt om de druiven naar een optimale rijpheid te begeleiden.

Soligo

De wijnkelder van Soligo bevindt zich in een amfitheater gevormd door de bergen van Conegliano met vulkanische gronden op een hoogte van 300-400 meter, te midden van de Strada del Prosecco (de Witte wijnroute). De prosecco Frizzante is licht en droog met een verrassend laag alcoholpercentage.

Bujonis

Dankzij een domein van 404 hectare hoeven ze geen druiven aan te kopen, in tegenstelling tot de meeste grote huizen. Daardoor behouden ze de volledige controle over het proces. De druiven van de Cava Reserva Brut zijn afkomstig van de Finca Sumarroca, ten Westen van Sant Sadurni d’Anoia. Het terroir bestaat uit leem met veel kalk en steen. Bij het groeien van de druiven worden geen herbiciden gebruikt.

Chateau Lastours

Honderd jaar geleden was Corbières nog de streek waar goedkope bulkwijnen vandaan kwamen, tegenwoordig is het een van de betere wijnen van de Languedoc. Liefhebbers van wijnen uit Corbières kunnen niet meer om Château Lastours heen. Château de Lastours beslaat een terrein van 800 hectare, bestaande uit wijngaarden en olijfbomen.
In de wijngaarden wordt gewerkt zonder pesticiden en chemicaliën. Sinds de komst van Stephane Derenoncourt vallen de wijnen de laatste jaren steeds vaker in de prijzen.

Kaiken

De malbec-druiven van de Kaiken Estate Malbec komen allemaal uit de wijngaard in Agrelo, ten zuiden van de stad Mendoza. De wijnstokken in deze gaarde zijn bijna allemaal geplant voor 2005. De wijnen hebben een fruitig profiel en zachte tannines, dankzij de hoogte van 950 meter waarop de druiven groeien.

Farnese

Farnese is een jong bedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot één van de top exporteurs in Zuid-Italië. Drie jaar achtereen werd Farnese uitgeroepen tot bedrijf van het jaar in haar industrie. Primitivo is een rode druif die veel wordt geoogst op een van de vele terroirs van het bedrijf. Primitivo (primi betekent eerst) dankt zijn naam het feit dat de druif eerder rijpt dan de andere druiven.

Chateau Pigoudet

Chateau Pigoudet heeft 400 hectare met wijnstokken, die allemaal richting het zuiden groeien. In combinatie met de ligging van 400 meter boven zeeniveau genieten de druiven van een exceptionele locatie die bijdragen aan de smaak. De late oogsting van de druiven is de laatste in Provence, wat een verse en rijpe smaak geeft aan de wijnen. Er groeien vier soorten druiven; Cabernet Sauvignon, Syrah, Cinsault and Grenache die worden gebruikt voor het maken van rood en rosé wijnen.

Herdade do Rocim

De wijngaarden openden in 2000, waarna drie jaar lang het landgoed werd verbeterd door het aanleggen van nieuwe wijnstokken en het introduceren van nieuwe soorten druiven. Hierbij werd gebruik gemaakt van zowel oude als nieuwe technologieën. De wijnkelder volgde en in 2003 bracht Herdode do Rocim zijn eerst wijn uit. De wijnen worden gemaakt met maximaal respect voor het terroir en uitsluitend gebruik van wilde gisten. Door minimale interventie reflecteren de wijnen van Herdade de Rocim het terroir van de wijngaarden.

Montrose

De Montrose wijngaarden van 100 hectare zijn in het bezit van de familie sinds 1701. In 2012 begon de Montrose-familie een onderzoek naar de biodiversiteit van de gaarden voor zowel de natuur als voor de kwaliteit van het terroir. Zij plantten 21 verschillende boomsoorten, 1053 bomen in totaal, die de wijngaarden onder andere maken voor wat het is.

Wagner Stempel

Daniël Wagner maakt biologisch gecertificeerde wijnen zoals de natuur ze bedoeld heeft. Het zijn terroirbetoonde wijnen met karakter. Dat hij met deze filosofie succes heeft blijkt uit de toekenning van diverse prijzen voor met name zijn Riesling wijnen en ook de opname in 2004 in de VDP bevestigt het bereikte kwaliteitsniveau. De 13 hectare wijngaarden liggen in de omgeving van Siefersheim, Rheinhessen. Veel van de wijngaarden hebben Porphyrbodems (vulkanisch). Ieder jaar wordt het beste resultaat behaald met het terroir dat typisch is voor de jaargang. Maar altijd met fijne zuren, elegantie en mineraliteit.

Villa Fiore

Bij Villa Fiore draait het allemaal om kennis. De verschillende landeigenaren hebben de handen ineen geslagen, om met de beste wijnmakers en oenologen wijnen van hoge kwaliteit te produceren. De druiven komen uitsluitend van eigen wijngaarden, waardoor een constante kwaliteitscontrole gewaarborgd blijft. De most wordt gescheiden van de schil gefermenteerd, om het fruit in de wijn zo zuiver mogelijk te houden. Na een vergisting met natuurlijke gisten van 8-10 dagen wordt de wijn opgeslagen in rvs-tanks.

Domaine La Prade

Domaine La Prade Mari ligt in het dorpje Aigne, in een klein gehucht op een hoogte van ongeveer 250 meter, niet zo ver van het prachtige bergdorp Minerve in Zuid-Frankrijk. Het domein wordt vandaag omringd door 28 hectare wijngaarden met Syrah, Grenache, Carrignan, Viognier en Roussanne . De wijngaarden liggen in een bosrijke omgeving, beschermd tegen de wind, op een heel specifiek terroir van kalk en klei. Je ontdekt er een fauna van kevers, mieren en vlinders. Zij houden de grond optimaal doorlaatbaar. De wijnranken worden versterkt met een plantgier op basis van kruiden en ook hier grazen in de winter de schapen van de lokale schapenboer tussen de wijnranken.

Domaine Colombette

Domaine Colombette begon in 1980, toen de grootvader Louis Pugibet van de huidige eigenaar verliefd werd op een wijnmaker. Zij gaf hem zijn eerste hectare bij de bruiloft. De noodzaak voor verandering in de Languedoc werd al in een vroeg stadium door de Pugibets ingezien. Vader en zoon Pugibet hebben nooit een gebrek aan nieuwe ideeën.

Oude Skip

De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1694, toen Hugenoot Jean Roi 4000 wijnstokken aanplante aan de voet van het Groot Drakenstein gebergte. Voor de Cape of Good Hope wijnen worden druiven gebruikt die groeien aan hele oude wijngaarden, verspreid over verschillende kwaliteitsregio’s van Zuid-Afrika: Darling, Swartland en Elandskloof. Deze unieke terroir resulteren in elegante en geraffineerde wijnen.

Mas Oliver

Mas Oliver is een familie die al meer dan 80 jaar Cava maakt. De bodega van Mas Oliver is dan ook te vinden in de hoofdstad van de Cava Sant Sadurní d’Anoia net buiten Barcelona. Cava wordt ook wel de Spaanse Champagne genoemd.

Gianni Tessari

Gianni Tessari is een zeer bekende naam in de wijnvelden van Verona. Gianni begon in de jaren 80 op hele jonge leeftijd bij de familie wijngaard en vanuit daar is hij doorgegroeid tot een fenomeen in de Italiaanse wijnwereld. Gianni Tessari staat voor kwaliteit en heeft hierdoor vele prijzen en awards gewonnen.

L'Anae

De cava van L’Anae is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedès, het wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. Een frisse en elegante mousserende wijn, met een fijne mousse. Na de vergisting verblijft de wijn nog circa 11 maanden op de lies. Hierdoor krijgt de wijn een complex karakter met een mooie lange afdronk.

Bodegas Altanza

Het landgoed van wijnhuis Bodegas Altanza bestaat uit 220 wijngaarden. De traditie van wijnmaken wordt niet alleen weerspiegeld in het prachtige hoofdgebouw en de Franse tuinen, maar ook in de veelzijdigheid van de rode wijnen. Hun wijnen zijn gemaakt in een moderne stijl van 100% Tempranillo. De wijnen worden gefermenteerd met natuurlijke gisten en vervolgens gerijpt in volledig Franse eiken vaten die om de 5 jaar worden vernieuwd

Don Cristobal

Het landgoed van Don Cristobal bestaat uit 200 hectare grond, gelegen in de omgeving van de stad Mendoza, met 143 hectare beplante wijngaarden. De verscheidenheid aan bodems en hoogte, specifiek voor elk van de wijngaarden, samen met een goede balans tussen de productie en het vegetatieve deel stellen hen in staat om druiven van topkwaliteit te verkrijgen.

Chateau l'Escarelle

Chateau l ’Escarelle is een prachtig chateau in de Coteaux de Varios en Provence met wijngaarden van 100 hectare één van de grotere wijnhuizen uit de streek. Het totale landgoed van Chateau l ‘Escarelle omvat meer dan 1.000 hectare met prachtige natuurgebieden van pijnbossen. Met een breed scala aan druivensoorten als Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvedre, Rolle, Trebbiano en Grenache worden zeer mooie en smaakvolle wijnen geproduceerd. Ondanks de grootte van het wijnhuis wordt de pluk nog steeds handmatig gedaan. Het maken van de wijn en bottelen van de wijnen wordt op het chateau zelf gedaan.

Bodegas del Jalon

Bodegas Del Jalon is een wijmakerij en een productiebedrijf met wijngaarden in twee valleien met de meeste wijntradities van die regio. Samen met deze locatie, de nauwkeurige selectie van inheemse gebruiken en de teelt van een nieuwe grond, zorgen voor een kostbaar productie: de druif. Deze perfecte druif komt vervolgens onder optimale omstandigheden aan in de wijnmakerij, waardoor de balans van de rijping altijd gunstig is.

Calmel & Joseph

Calmel en Joseph is een Frans wijnhuis dat is opgericht in 1995. Ze zijn gespecialiseerd in wijnen uit de regio Languedoc-Roussillon.In samenwerking met verschillende privé wijngaarden zijn Laurent Calmel en Jerome Joseph verantwoordelijk voor de wijnificatie, het vermengen en rijpen van deze prachtige wijnen. Hierdoor komen de unieke en hoge kwaliteiten van deze mediteraanse regio perfect tot uitspatting.

San Rocco

De Italiaanse wijnen worden geproduceerd in de beste wijngebieden en regio’s van Toscane, Abruzzen, Sicilië en Puglia. De wijnen worden geproduceerd onder toezicht van de wijnmakers Giorgio Flessati en Mattia Filippi, die alle stadia volgen. Van de oogst, tot het maken van wijn, het rijpen en het bottelen. Dit is een garantie voor een product met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Vinicola de Tomelloso

Deze wijnmakerij bevindt zich in het hart van La Mancha, waar de karakteristieke kalkbodem en het klimaat ervoor zorgen dat de wijnstok zich in de beste omstandigheden ontwikkelt. Het resultaat is de perfecte druif voor de productie van uitstekende wijnen. Deze klimatologische omstandigheden en de hoge bezonning bevorderen dat de druiven heel gezond worden met een uitstekende rijping.